Ad
Ad
Ad

Връщането на работа след отпуск по майчинство е трудно. Били сте извън потока на офиса седмици, месеци или дори години и се връщате като различен човек с нови приоритети и грижи (да не говорим за стреса и напрежението от безкрайната нова логистика.) Това е разтърсващ и често непосилен момент. И така, как можете да направите първите си няколко седмици отново в офиса възможно най-гладки? Ако имате избор, по-добре ли е да стартирате плавно или да скочите отраз? Как да пренаредите ежедневието си?

За връщането на работа след майчинство и нещата, на които да обърнем внимание, за да избегнем напрежението като майки, питаме Анна Влаева – специалист по ранно детско развитие.

Анна Влаева е специалист по ранно детско развитие и логопед. Работи в името на по-доброто общуване между родители и деца. Осъзнава, че съвременното възпитание е много по-изискващо от родителите, отколкото преди 15 – 20 години. Затова подкрепя клиентите си с практически проверени и работещи техники за промяна на проблемното детско поведение. Можете да я последвате във ФейсбукЛинкдин и в Инстаграм.

Връщането на работа след майчинство обикновено е предизвикателство за жените, в общия случай, по две причини:

  • Детето не е достатъчно зряло да приеме промените осъзнато и спокойно.
  • Тръгвайки на работа, майката си връща още един голям ангажимент в така или иначе натовареното й ежедневие.

Какво да направите :

  • Създайте си план А, план Б и план В. Ако нещо се обърка, ако детето се разболее, ако детето се стресне от промените и изпада в истерии, ако спре да спи и т.н. По-добре да сте проиграли в главата си всички сценарии, отколкото да сте неподготвени.

*Привлечете временна или постоянна помощ от друг възрастен. Ако помощта ще е в отглеждането на детето, нека да започне поне 10 дни преди вашето връщане на работа.

  • Започнете да обяснявате на детето какво предстои поне месец преди да настъпят промените в ежедневието ви. Говорете за всички детайли и най-малки подробности.
  • Постепенно променете ежедневието си, така че да „отворите място за работата“ – оптимизирайте битовите задачи, за да отнемат по-малко време или ги преместете в почивните дни. Ползвайте онлайн магазини, уреди за готвене с отложен старт, с wi-fi връзка и др. Всичко, което ще ви помогне да не се чувствате затрупани.
  • Намерете ново „място“ за хобито или друга любима дейност. Не си позволявайте да ги премахвате, „защото няма време“- това води до сигурно прегаряне.

***

Снимка корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.