Ad
Ad
Ad
Работеща майка

Как майчинството се отразява на кариерата?

Попитахме три успели дами как майчинството се е отразило на бизнес фокуса им.
Pinterest LinkedIn Tumblr

Не е изненада за нито една майка, жонлглирането с ежедневните житейските и родителски отговорности те прави мастер на мултитаскинга. И въпреки това, колкото и да разбираме, че не можем да сме перфектни във всяка една област едновременно, го желаем и се стремим стремглаво към съвършенство в двата полюса – майчинство и кариера. Попитахме три успели работещи дами как майчинството се е отразило на кариерата и бизнес качествата им.

Вера Караиванова
Мениджър Медии, Мебели Виденов

Как това, че си майка, промени приоритетите ти и фокуса ти по отношение на кариерата ти? Смяташ ли, че майчинството те е направило по-добра в бизнеса?

Аз деля живота си на две – преди да стана родител и да съм родител. Човек е изтъкан от его. При едни по-силно изразено, при други по-малко. По-осъзнатите хора се борят с него. Споменавам го, защото това да станеш майка/родител е най-силният инструмент да контролираш егото си, себичния Аз и да изместиш фокуса от собственото си същество върху друго човешко същество. Това несъмнено е най-голямата промяна в живота на човек, в моя също. Приоритетите са динамична променлива и са тясно свързани с осъзнаването на съществуванието. Когато си млад, ти по-скоро имаш желания, базирани на емоции и те водят твоята приоритетна стълбица. С годините вече ясно може да формулираш приоритетите си, опитвайки се да изолираш емоциите. Или преди да стана майка имах много и хаотични желания, след като станах майка имам по-малко и добре премислени стъпки. Разбира се, не рядко, когато си мислиш, че си си подредил градинката, съдбата понякога се шегува с теб. Така че го казвам с цялото уважение към „писаното“ за мен. 🙂


Майчинството не ме е направило по-добра в работата. Работата е отношение, работата е дисциплина, работата в най-добрия случай е страст, което реферира предимно към хора на изкуството. За обикновените хора, в най-добрия случай, работата те зарежда и кара да се чувстваш пълноценен. Винаги съм съумявала да намеря мотивация в работата си. А детето ми подари едно качество, с което върша работата си с по-голяма лекота – търпение. Въобще, ако някой ме попита, на какво те научи майчинството най-много, то това е търпението. Безценно качество!
Бих обобщила, че да бъдеш майка не пречи на кариерата ти, както повечето жени смятат преди да станат родители и отлагат момента. Всичко е въпрос на организация. А любовта е единственото нещо, което няма логика да слагаме на изчакване. 🙂

Люси Михайлова

Business Applications Analyst John Hancock

Как това, че си майка, промени приоритетите ти и фокуса ти по отношение на кариерата ти? Смяташ ли, че майчинството те е направило по-добра в бизнеса?

Не мога да кажа че майчинството изцяло е променило приоритетите и фокуса ми по отношение на кариерата. Аз винаги съм била любопитна и съм се стремяла да не спирам да се развивам и уча, и винаги съм търсила това и в работата си. За мен е било по-важно да ми е интересно, отколкото да имам гръмка титла и завидна кариера. След като станах майка, това не се промени. Това, което се промени е, че сега съм много по-организирана, ефективна, дори бих казала смела и непукист. Преди много държах да правя всичко сама, да не задавам много въпроси, за да не си помисли някой, че не знам нещо. Съответно, да си свърша задачите ми отнемаше много повече време. Сега знам, че времето ми е прекалено ценно. Научих се да взимам по-бързи решения. Изобщо не се притеснявам и да задавам въпроси или да потърся помощ, когато ми е необходима. Имам много по-ясна визия за това кое има значение и кое (или кой 🙂 ) само ще ми загуби времето.

Силвия Митова

Управляващ партньор knowbox, мениджър ПР и дигитален маркетинг, лектор и създател на платформата Силата е в теб

Как това, че си майка, промени приоритетите ти и фокуса ти по отношение на кариерата ти?

Майчинството и кариерата са няколко книги от моя живот. Радвам се, че имам възможността да съм техният автор. Книги, защото мога да се връщам назад, да прелиствам страници, които да ми напомнят незабравими спомени и да създавам всяка страница в настоящето, да си мечтая за бъдещи неща и най-вече да се радвам на това, което имам.
Аз имам две деца. Това, което ми се е случило непосредствено след като са се родиха, е доста различно по отношение на кариерата. Но и в двата случая съм предпочитала да съм достоен родител и да продължавам да отстоявам професионалните си умения в работен план. Това, което ме промени изначално беше, че отговорността стана още по-голяма. Животът ми се изпълни с повече роли и с повече изисквания. При първото си майчинство след навършване на първата година на дъщеря ми, аз заех позиция – Маркетинг мениджър и преразпределих приоритети, така че да бъда максимално полезна и ефективна за компанията, за която работех в автомобилния бранш. Времето, което прекарвах с малката ми дъщеря беше оскъдно, но любовта и грижите, които полагах бяха толкова силни, че това, което исках да бъда се случваше. За мен беше важно да бъда успешна дама и в същото време да бъда майка и жена, която се развива, постига и е себе си във време, което усещах, че имам да уча и да доказвам. С други думи това, че съм майка ми даде завършеност и се радвах, че мога да бъда и успешна дама, и любяща майка.
Това не спря желанието ми семейството да бъде допълнено с още един член на семейството. Това се случи с раждането на сина ми. Ролите станаха още повече. Като проактивна дама аз отново продължих да търся баланса между това да съм работеща дама и отдадена майка. Затова предприех стъпки към създаване на собствен бизнес в партньорство с мои много добри приятели, с които успяхме да изградим агенция за корпоративни и маркетингови комуникации knowbox. Това, което ми се случи e, че се сдобих с още една рожба в лицето и на агенцията. Но това ме зареждаше още повече. Да създавам, да устоявам и да обичам са мои качества, които отглеждам и поливам постоянно. Те са моите инструменти, с които пиша моите книги – две деца и бизнес. За да съм уверена, много ми помага съпругът ми и моята майка. А колкото повече растат децата ми, толкова по-емпатични и подкрепящи стават. Всички те ми дават много вдъхновение, спокойствие и вяра, че човек може да се справя с всякакви ситуации.


Смяташ ли, че майчинството те е направило по-добра в бизнеса?

Съвсем категорично мога да застана зад това, че майчинството ме е направило по-добра в бизнеса. За мен е важно да създавам, да развивам и създаденото да го довеждам докрай. Това се случва в бизнеса, така се старая да подкрепям и децата си. С тях общуваме, учим се на нови неща, допълваме кръгозора си, опитваме се да сме постоянни, да бъдем достойни хора и да бъдем социално интелигентни. Любовта, ласката, целувката и прегръдката са ежедневие. В същото време да се стремим и постигаме e важно за всеки от нас. Аз и съпругът ми винаги даваме пример и това ни прави още по-отговорни в делата ни както в семейството, така и в работата, която вършим.
Много е важно да харесваш себе си, като персона, като решения и действия, а още по-важно е да харесваш това, което правиш. Аз обичам работата си и това ме прави щастлива, предизвикателствата са много, хората са различни. Но да си добър в това, което правиш е от голяма значение за мен. Предизвикателствата с децата и тези в бизнеса са просто неща, които правиш, важно е колко се раздаваш. Ако го правиш с хъс, става, ако не, то просто не се случва. Зареждащо е постоянно да се учиш както от грешките, така и от новостите, които ти поднася живота и тези в маркетинга и ПР-а. Децата ми трупат знания и аз заедно с тях и отделно се старая да се развивам, да помагам на бизнеса и на други компании да се развиват и да успяват.
Страхотно е чувството, когато съм отметнала много бизнес ангажименти, поговорила съм с едното или другото дете, помогнала съм в домашните или съм дала съвет за проблем. И като се обърна назад, денят ми се струва смислен. Когато не е така, започвам трескаво да мисля какво не е наред. Майчинството ме зарежда, правим ме по-отговорна и мога да мечтая за повече неща за себе си, за кариерата си, за това какви ще станем. Мечтая заедно с дъщеря ми, съпреживявам нейните успехи и тревоги. Мечтая със сина ми, познавам всичките му игри и приятели, постижения и терзания. Но най-хубавото, че правим много неща със семейството и това по никакъв начин не пречи на бизнеса, само ни зарежда и прави действащи и живи.
Като работодател аз уважавам дамите, които работят или създават бизнес начинания. За мен това са дами, които са можещи и успяват да си подреждат времето и търсят решения. За мен балансът може да се постига, стига човек да има желанието да го прави и да има взаимно подкрепящо се семейство. Разбира се, винаги съм искала да бъда проактивна и да бъда полезна както на себе си, на бизнеса, така и на децата си. Старая се да създавам допълнителна стойност, да правя добро и да усмихвам хората. Правя всичко възможно да успея да реализирам още книги на случващи се проекти, защото това ме кара да се чувствам истински автор на моя живот.

***

Последвайте ни в Instagram

Comments are closed.