Ad
Ad
Ad

Бизнес пътуванията могат да създадат допълнителни предизвикателства за семейния живот. И все пак можете да се справите успешно и с двете.
Когато имате деца, пътуването по работа, което мнозина смятат за предимство в ежедневието, се усеща по-скоро като тежест. Заминаването командировка, независимо дали за уикенд, месец или повече, е трудна ситуация за родители с деца. Тъй като вероятно много малко можете да направите по въпроса, потърсихме и събрахме съвети, които да ви помогнат да направите тези пътувания по-малко стресиращи за семейството.

Кога да съобщите новината

Времето за споделяне на новината за предстоящото ви пътуване зависи от възрастта и темперамента на детето. Малките деца и децата в предучилищна възраст не разбират концепцията за време и някои деца в ранна възраст все още може да имат проблеми с разграничаването на пет дни от една седмица, така че е най-добре да ги предупредите само няколко дни преди пътуването. Малките деца са по-склонни да се притесняват от тръгването на родителите и по-кратките времеви рамки намаляват продължителността на тревожността. По-големите деца и тийнейджърите са по-независими, затова можете да ги уведомите три до четири дни по-рано.
Ако трябва да заминете спешно и не можете да дадете предизвестие, кажете на детето си възможно най-скоро, за да сте спокойни. Освен това създайте си предварително план за подобни ситуации, за да не мисли то, че се сещате за него в последния момент.

Споделете подробности

Споделете на детето си кога тръгвате, къде отивате, какво ще правите, как може да се свърже с вас и кога ще се върнете. Малкото дете може да не разбира какво означава неделя или 1 май, затова можете да отбележите датите на заминаване и връщане в цветен календар. Покажете му как да задрасква по един ден всяка сутрин, когато се събуди, и че ще бъдете вкъщи в деня със звездата (или какъвто символ си изберете заедно). Помогнете му да разбере къде ще бъдете, като му покажете снимки, местоположението на картата. Кажете му кой ще се грижи за него, докато ви няма, и дали ще остане вкъщи или ще трябва да отиде другаде, например при баба.
Придържайте се към рутините. Поддържайте нещата у дома възможно най-близко до нормалното. Отсъствието на единия родител по работа си е трудност, затова най-добре не правете допълнителни промени, които ще нарушат ежедневието на децата. Ако детето ви остава с детегледачка или член на семейството, оставете подробни инструкции за време за лягане, графици за хранене, кой кога къде трябва да бъде и всяка друга необходима информация, за да поддържате нещата последователни.

Оставете спомен от мама (или татко)

Ако дадете на детето нещо, което принадлежи на отсъстващия родител, като тениска или снимка, то ще запази присъствието му в дома и може да намали безпокойството от раздялата. Оставянето на изненадващи бележки също ще помогне: оставете ги на лесни за намиране места, като ракла с играчки, чанта за обяд, раница или любима обувка. И тъй като времето преди лягане може да бъде особено стресиращо, заснемете на видео как четете книга, така че детето или другия родител да може да го пусне преди заспиване.
Избягвайте дългите сбогувания. Удължаването на заминаването, тревожността и проявата на чувстов за вина могат да направят „раздялата“ още по-предизвикателна. За да улесните ситуацията, прегърнете и целунете детето и му кажете: „Обичам те. Нямам търпение да те видя, когато се върна, но знам, че ще си прекараш добре“.

Поддържайте контакт

След като сте далеч, поддържайте контакт с детето всеки ден. Ежедневните разговори позволяват на децата да чуват гласа ви и дават време на всеки да сподели за своя ден и да обсъдите всякакви въпроси. Не ограничавайте комуникацията до мобилния си телефон. Skype, FaceTime или други приложения за видео чат са забавни и лесни начини да поддържате връзка. Семейството може също да се включи с игри или гледане на телевизионни предавания онлайн.

Свързвайте се, но не твърде често

Непрестанните обаждания могат да направят раздялата по-трудна за децата и да разочароват партньора ви. Твърде честия контакт също може да затрудни изпълнението на служебните ви задължения, защото няма да сте толкова концентрирани ако сте постоянно на телефона. Поддържайте балансирана връзка и се доверете на половинката си, че се справя със ситуацията у дома.

Справяне с домашния живот

Ако вие сте самотния родител, докато партньора ви отсъства по работа, това може да бъде също толкова стресиращо. Подгответе се за възможно хленчене на детето през първите часове или ден и се опитайте да запазите спокойствие и да го успокоите. Придържайте се към основните рутинни процедури като режим на лягане, но не се старайте да правите нещата точно в този момент съвършено. Правете това, което работи за вас и децата и включете семейни забавления и почивка за вас. Отделете си време за четене на книга, докато децата са в леглото, или си отделете час или два „време за мен“, докато те са на училище.

Завърнете се с любов

След дълга седмица на срещи вероятно нямате търпение да се приберете у дома, за да се отпуснете. Но когато децата не са ви виждали известно време, те искат да споделят всичко, което се е случило, да видят какви подаръци сте им купили и да им разкажете за вашето пътуване. Ако бъдете резки или кажете, че имате нужда от време насаме, ще накарате детето да мисли, че не е важно (в края на краищата, то мисли, че вече сте имали това време докато ви е нямало). Затова прекарайте поне 15 до 20 минути активно с децата, когато се приберете у дома – наваксайте с прегръдките и целувките. След което можете да отделите малко време за себе си, като предупредите, че трябва да вземете душ, да разопаковате багажа или да отидете на разходка, защото сте пътували дълго в самолета, колата. Когато прекарате първо време с детето си и направите прехода естествен, детето няма да приеме отрицателно желанието ви за лично пространство. Освен това, ако направите връщането си толкова положително, колкото и тръгването, означава, че то ще бъде по-малко тревожно следващия път, когато пътувате.

***

Снимка корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.