Ad
Ad
Ad

Всезвестно е, че всяка майка си има своите суперсили. Въпреки че понякога е трудно да съчетаем работа, семейство и други отговорности, да си майка е най-голямата награда, защото ни насърчава да растем по начини, които никога не сме предполагали, преди да имаме деца.

Едно от основните предимства на това да си майка е, че развиваме нови умения, които могат да бъдат от полза и за други сфери от живота ни, включително кариерата. Ако в момента четете и се чудите как организацията за набиране на училищни средства, помагането с домашните или да имате винаги закуски под ръка са умения, които ще ви помогнат на работното място, продължете да четете. Ще разберете как да използвате този безценен арсенал от качества за кариерата си.

Майките винаги са подготвени за всичко

Никога не можете да изненадате една майка, защото тя е подготвена за всичко. Майките имат склонност да планират предварително и да обмислят всеки възможен сценарий, за да не бъдат хванати неподготвени в бъдеще.

Например, може да имате навика винаги да носите допълнителни закуски дори за разходката в парка или да имате опакована чанта за спешни случаи за семейното пътуване. Да си подготвен по време на пандемия пък значи стратегичски да сте предвидили храна и развлечение за децата преди работната среща в Zoom, за да можете да сте напълно концентрирани в импровизирания си домашен офис и без никакви прекъсвания.

Ако прехвърлите тези си умения на работното място, ще покажете на другите способността си да мислите напред, да предвиждате потенциални проблеми и да предлагате решения. Вашият шеф и колеги също могат да бъдат впечатлени от компетентността и проактивността ви в разработването на планове за извънредни ситуации.

Майките знаят как да водят трудни разговори

Няма как живот без конфликти. Не винаги ще се съгласяваме с хората, особено когато искаме различни неща. За щастие, майката знае точно кога да се намеси, като рефер, когато децата преиграят и кога да ги успокои. Знае и как да предотврати спор и да помогне на децата да се справят с емоциите си.

Този тип умения могат да бъдат безценни в работата, особено ако сте заети в силно конкурентна компания или индустрия. Благодарение на опита си в управлението на конфликти и трудни разговори у дома, лесно ще успокоявате напрегнатите разговори в офиса и ще проявявате емпатия към колегите, които са разстроени или ядосани.

Майките са майстори на решаването на проблеми

Има известна поговорка, която гласи „Не можете да разчитате на деца, технологии и домашни любимци“. И точно тук влизате вие, като майка. Никой не може да решава проблеми, както една майка. Независимо дали сте работили до късно през нощта и компютърът ви е забил точно преди да успеете да запазите важната клиентска презентация или сте забравили да купите костюма на детето за училищната пиеса, майката винаги е много изобретателна, точно когато трябва.

Животът може да бъде непредсказуем на моменти, затова майките са едни от най-добрите примери за служители, които могат бързо да решават проблеми.

Майките знаят как да жонглират с няколко приоритета наведнъж

Проучвания доказват, че мозъка на жените работи по-ефективно при бързо превключване между различни задачи и жонглиране с множество приоритети едновременно, от този на мъжете. Поради вродената способност да обработват информацията с по-бърза скорост, майките са способни да управляват домакинство, да се грижат за децата, да прекарват време със съпруга си и да се справят с други важни ежедневни задължения –по едно и също време.

Само това ваше умение ще ви направи безценен актив за всяка компания. Като демонстрирате колко способни и ефективни сте, ще имате по-голям шанс да победите конкуренцията и да се издигнете на работното място.

И така, следващия път, когато търсите нова работа или повишение в настоящата, не се страхувайте да споменете уменията и чертите, които сте придобили през годините докато се грижите за децата. Майчинството може да обогати не само личния ви живот, а и да ви подготви за по-доброто работно място.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.