Ad
Ad
Ad

Работещите майки са изключително натоварени и често установяват, че непредсказуемостта на родителството, особено при отглеждането на малки деца, води до стрес. Приучаването към гърне или емоционален срив по пътя към детската градина имат потенциала да провалят целия ден (и за майката, и за детето).

Ако една работеща майка е заета и стресирана, тя може да е по-малко ефективна в работата си, по-склонна да прави грешки и е по-вероятно да е по-малко продуктивна. Ако детето е стресирано и неспокойно, съществува и по-голяма вероятност за допълнителни конфликти и наранени чувства. В крайна сметка управлението на стреса служи, както на майките, така и на децата, които също го усещат.

Съвети за облекчаване на стреса за работещи майки

Обединихме съвети, които да помогнат на работещите майки да запазят здравия си разум и да облекчат стреса в напрегнатия си живот.

Планирайте предварително и бъдете организирани

Организирането е жизненоважно умение за работещите майки. Ако сте в състояние да предвиждате ситуациите,  държите допълнителни дрехи за смяна в колата си през цялото време, имате винаги нещо за хапване под ръка, ще се справяте по-лесно. Както, ако планирате предварително и следвате рационално рутините си, ще има по-малко суетене, забравяне на неща и напрежение, докато се движите през натоварения ден.

Поставяйте граници

Работещите майки играят много роли и искат да бъдат най-добрите във всяка от тях- на майка, партньор, служител, което понякога води до липса на способност за казване на „не“.

За да бъде една работеща майка най-добрата си версия, обаче, тя не следва да откликва с „да“ на молбите на всички. Всъщност отказът на всичко, което не е  жизненоважно за нейното благополучие и това на семейството й, позволява на работещата майка да отваря повече място в живота за всичко значимо за самата нея. Започнете веднага да практикувате поставянето на граници.

Останете свързани

Докато поставянето на граници е жизненоважно, също толкова важно за работещите майки е поддържането на близка връзка с децата. Децата, които се чувстват пренебрегнати, са по – реагиращи, а работещите майки, които смятат, че не дават достатъчно на децата си, са склонни да се чувстват стресирани и виновни , така че поддържането на силна връзка е както емоционално полезно, така и прагматично.

Да намалите стреса не означава да давате по-малко на децата си. Прекарването на активно време заедно в правенето на нещо приятно е свързване и казването на „не“ в други области позволява да се освободи това време.

Пазете се

Както вече знаете, ако не сте в най-добрата си форма физически и емоционално, няма да се представяте по най-добрия начин нито на работа нито вкъщи.

За да поддържате издръжливостта и концентрацията си, необходими, за да давате най-доброто от себе си на децата си и работата е важно да се грижите за себе си по начина, по който се грижите за децата си: като си давате време за сън, здравословна храна и поне малко „време за себе си“. Също така е важно да се наслаждавате на положителната обратна връзка (прегръдките на децата и похвалите на работното място), за да избегнете прегаряне.

Може да е трудно да вместите всичко това във вече претъпкания си график, но правилната грижа за себе си ще ви позволи да бъдете по-ефективни в живота си.

Привлечете помощ

Много работещи майки не осъзнават, че наоколо винаги има хора, които да им помогнат, стига да поискат. Семействата често биха искали да подадат ръка, стига да бъдат помолени. Приятели и съседи също могат да бъдат опора в по-трудни моменти. Често има начини  и да се наеме достъпна помощ отвън за почистването или готвенето, за да направи начина на живот по-малко забързан. Да не говорим, че делегирането на задачи на работното място често се пренебрегва. За заетите работещи майки привличането на помощ е интелигентен начин да направят живота си по-малко стресиран.

Съсредоточете се върху управлението на стреса

Когато сте изтормозени и стресирани, често се оказва да сте по-малко способни да се свържете с децата си или да се съсредоточите върху работата. Заемането на проактивна позиция по отношение на управлението на стреса е много важно. Хубаво е да имате под ръка няколко практики за облекчаване на стреса, като дихателни упражнения, медитация, редовни упражнения, хоби, подкрепящ социален кръг или Боуен терапия – при нея се работи с изключително нежни движения, с малък натиск, които не предизвикват болка и основният фокус е да се активира парасимпатикуса, който отговаря за възстановяването на нашето тяло, но е подтиснат от стресовия начин на живот.

Споделени практики

В допълнение към тези практики за управление на стреса е важно (но често пренебрегвано) да се погрижите и за стреса при децата. Дори малките деца могат да се възползват от практики за облекчаване на стреса като дълбоко дишане, тихо време с мама или масаж. Тъй като майките и малките деца са така обърнати един към друг, намаляването на стреса помага както на майката, така и на децата.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.