Ad
Ad
Ad

В сезона на греяното вино – как да го направим, какво да сложим и по колко: нашето ръководство стъпка по стъпка

Дойде и това време от годината, в което нищо не звучи така добре както да се свиеш пред камината или пък на дивана в хола с чаша горещо, добре подправено греяно вино. Ммм…

Историците приписват първата рецепта за греяно вино на древните римляни, които въобще не обичали да изхвърлят от скъпоценната напитка. Те сварявали виното от лошата реколта, добавяли му подправки и voila – получавал се напълно нов вкус.

След разпада на империята греяното вино губи славата си в по-голямата част от Европа, но се завръща през Ренесанса, предимно благодарение на германците и скандинавците. Те не спирали да експериментират с най-различни червени вина, сезонни плодове и подправки и дори измисляли свои думи за сладкото питие, които използват и до днес – glögg (в Швеция) и Glühwein (в немскоговорящите страни).

Смята се обаче, че съвременната представа за греяното вино като коледна напитка се затвърждава от британския писател Чарлз Дикенс в новелата си „Коледна песен“, чийто главен герой, чичо Скрудж, е почитател на винен пунш, носещ името smoking bishop („димящо подправено вино/питие“).

Но какво е нужно за приготвяне на класическо греяно вино?

Ето едно просто ръководство за смесване и съчетаване на различните продукти при приготвянето на Glühwein.

Виното

Този коледен сезон можете да започнете да обръщате внимание на дребния текст на гърба на етикета, който описва вкусовия профил на виното.
Следете за думи като “плътно”, “плодовост” (или има описание на специфични плодове като боровинка, касис или пък костилков плод като слива, например).

Бонус точки има ако откриете бутилки вино с нотки на традиционни подправки за печива, въпреки че е по-добре да стоите настрана от прекалено сладките вина, като десертните например.

Добри възможности биха били:

  • Мерло
  • Сира/ Шираз
  • Зинфандел
  • Малбек
  • Гренаш
  • Божоле

Подправките

Много е забавна частта с миксирането на подправките за вашето греяно вино. И всъщност, идеалната комбинация е тази, която на вас ви е най-вкусна.
Но все пак, за да се получи класическия вкус на Glühwein, трябва да се включат 3 базови подправки.

Базови подправки (За 1 бутилка вино)

  • 4 цели зърна карамфил
  • 3 бр. звезден анасон
  • 2 канелени пръчици

Можете да добавите каквито искате допълнителни подправки. Като например:

Допълнително (За 1 бутилка вино)

  • 1 бр. индийско орехче, натрошено
  • 2 ч.л. розов или черен пипер на зърна
  • 2 шушулки ванилия
  • 1/2 супена лъжица прясна мащерка
  • 1/2 супена лъжица пресен розмарин
  • 1/2 супена лъжица сушена лавандула

Цитрусът

За класическия вкус нищо не може да бие портокала. Кората на портокала е достатъчно здрава, за да издържи лекото къкрене и същевременно да придаде една приятна флорална нотка към напитката.

Съвет: Кората съдържа силно ароматни масла. Преди да я добавите към сместа, сгънете кората наполовина и внимателно разтрийте двете половинки, за да освободите тези масла.

Подсладителят

Много традиционни рецепти за греяно вино ползват чиста бяла или кафява захар. Но защо да не добавим и малко нюанси към рецептата?

Ето няколко варианта:

  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. кленов сироп
  • 1 с.л. меласа

Ликьорът

Повечето видове греяно вино съдържат бренди, но може да се използват и други видове алкохол и ликьори.

Например:

  • 2 до 4 с.л. ябълково бренди
  • 2 до 4 с.л. Аперол
  • 2 до 4 с.л. Куантро
  • 2 до 4 с.л. Тауни Порто
  • 2 до 4 с.л. бърбън

Ако поради някаква причина не искате да добавяте допълнително алкохол към сместа, можете да опитате със сок от следните плодове:

  • 1/4 чаша сок от червена боровинка
  • 1/4 чаша сок от ябълка или ябълков сайдер
  • 1/4 чаша прясно изцеден портокалов сок
  • 1/4 чаша сок от нар

Процесът

Най-лесният начин за приготвяне на греяно вино несъмнено е на котлона, или в покрит съд вътре във фурната на 150 градуса. Така или иначе оставете виното, подправките и допълнителните сокове да къкрят за 10 до 30 минути, в зависимост от това колко „подправен“ искате да бъде крайният резултат. Не забравяйте да премахнете напълно подправките и цитрусовата кора от крайния продукт (никой не иска да се задави със зърна карамфил, нали 😉 .

Украсете с:

  • Пресни пръчици канела
  • Портокалови колела или навита цитрусова кора
  • Клонка розмарин
  • Пресни боровинки
  • Семена от нар

zum Wohl!**

——-

**От нем. zum Wohl – “Наздраве”

***

Фото: Pexels

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.