Ad
Ad
Ad

Режисьорският дебют на актьора Иван Юруков – „До последния каприз“ – вече може да бъде видян на голям екран от 27 май в цялата страна. Филмът е създаден от независим екип от актьори и професионалисти.

„До последния каприз“ е филм откровение, който представя две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Лентата разкрива историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и бяга в забутано селце. Репетира в самота, обсебен от идеята да изсвири съвършено всички „24 Каприза“ на Паганини. След последния Каприз, той слага край на живота си.

Духът на Паганини оживява в най-неочаквано и непригодно място – в забравеното село Делвино, в главата на самотен мъж с пропиляна младост, насред ежедневието на простовати селски хора, които никога не са чували изпълнение на цигулка. Чуждестранен журналист и неговата преводачка се натъкват на този абсурден свят, опитвайки да съберат пъзел от живота на цигуларя и да заснемат документален филм.

Повратен момент във филма на Иван Юруков се оказва срещата между търсещия съвършенството артист и младите селски момчета, търсещи баланса с природата и простичкия начин на живот.

Вдъхновение да стартира дебютния си проект Иван Юруков черпи от книгата за живота на виртуозния цигулар и композитор Николо Паганини.

От биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ от Ендре Барат много ме впечатли една реплика на Паганини: „На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават.“  Книгата е вдъхновение за работата ми над пълнометражния филм „До последния каприз“, чийто сюжет е свързан с „24-те каприза“ на Николо Паганини – най-голямото предизвикателство към цигуларите, оставено от маестрото. Музиката на Паганини във филма е изпълнена от Светлин Русев, който сам е от световна величина.

Иван Юруков

Един красив и вдъхновяващ филм на Иван Юруков , който представя трансформиращата сила на класическата музика, която ще промени живота на две момчета завинаги.

По лентата се работи в продължение на 5 години. Завършена през 2020 година, но пандемията с Корона вируса отложи нейната официална премиера. Денят на премиерата – 27 май е избран неслучайно – това е последният ден от живота на гениалния Паганини. Тази година отбелязваме 240 години от неговото раждане.

Comments are closed.