Ad
Ad
Ad

Знаем колко забавно може да бъде декорирането на дома за Коледа, затова създадохме едно кратко ръководство за устойчива коледна украса. Съберете всичките си консумативи „Направи си сам“, тапи за вино, картон и хартия, произволни предмети, с които вече разполагате и да започваме.

По цял свят хората вече се подготвят за Коледа. В дворовете светят коледни орнаменти, а всекидневните са заети от цветните коледни елхи.

За тези, които празнуват, това без съмнение е вълшебно време от годината, изпълнено с опияняваща носталгия и коледно настроение. Традиционно обаче то е и време на свръх потребление (и свръх изхвърляне).

Украсите, опаковъчната хартия, календарите и коледните елхи само около месец стоят в домовете и офисите ни, преди да бъдат изхвърлени.

Добрата новина? Съществуват много начини да изпълните дома си със същата, радостна носталгия, без да допринасяте за коледното пиково потребление.


Коледната украса вредна ли е за околната среда?

Не е лесно да се каже дали коледната украса е вредна за околната среда или не. Точно както повечето неща, зависи от това къде и как е направена украсата, дали може да се използва повторно и как се изхвърля.

Когато става въпрос за Коледа, най-големият всеобхватен екологичен проблем е свръхконсумацията. По целия свят се купуват и опаковат подаръци, изпращат се поздравителни картички, украсяват се домове, а хладилниците и килерите се препълват.

Разбира се, ние вярваме, че ключът към борбата със свръхконсумацията по Коледа е същият като борбата със свръхконсумацията като цяло – консумирайте умерено! Купувайте само това, от което се нуждаете, и когато го правите, опитайте се да пазарувате от местни производители.

Но какво да направим по Коледа?

Винаги има устойчива алтернатива. Подарявайте подаръци целесъобразно, купувайте само храната, от която вие и близките ви се нуждаете за празничния сезон, изпробвайте алтернативно устойчиво коледно дърво и правете еко коледни украси.

Именно за тях сме ви подготвили няколко идеи тук:

  1. Декорация от естествени орнаменти – клонки, шишарки, орехи
  2. Гирлянди от коркови тапи за вино
  3. Декорации и гирлянди от канелени сладки
  4. Декорации от бяла глина
  5. Хартиени звездни декорации
  6. Гирлянди от сушени портокалови резени
  7. Висящо коледна дърво
  8. Коледно дърво от розмарин
  9. Украсете дърво или растение, което вече имате
  10. Коледно дърво от книги.

Да създадете устойчива Коледа не значи, че трябва да се откажете от забавната коледна украса или да се придържате към всичко минимално. Има толкова много забавни идеи „Направи си сам“, които да ви помогнат да се насладите на празничния дух – особено ако имате и малки деца наоколо, които вече броят дните до пристигането на Дядо Коледа и ще са вашите най-големи помощници.

***

Фото: Pexels

Не пропускайте да последвате Woman Vibe в Instagrаm и Facebook .

Comments are closed.