Ad
Ad
Ad

Последните модни тенденции вече не са свързани само с цветовете и кройките, а и със следването на концепцията за устойчива мода. Устойчивата мода, известна още като „еко-мода“, е движение и процес за насърчаване на промяна в производството на модни стоки и модната система към по-голяма екологична цялост и социална справедливост. Появява се в отговор на това, че модната е една от най-замърсяващите индустрии и сред най-големите потребители на вода глобално.  Движението  обхваща цялата верига: от производство на влакна до изхвърлянето и рециклирането. Участници в него са производителите, но все по-активни стават и потребителите със своя избор при пазаруване.

Как да бъдете съпричастни? Една бърза стъпка – като направите „устойчив“ гардероба си?  Събрахме няколко идеи, които ще ви помогнат да бъдете потребителски по-отговорни.

Преди да купите се запитайте: Колко пъти предвиждате да носите тази дреха?

Ако е само веднъж или не знате дали изобщо ще я облечете, се замислете сериозно дали има смисъл да я купувате. Разгледайте идеята за капсулен гардероб и оптимизирайте съдържанието във вашия.

Бъдете информирани, проучете.  

Научете кои компании са еко и социално отговорни. Направете списък с любимите си марки и проверете кои работят на този принцип.

Променете отношението си към пазаруването.

Бъдете отворени за нови варианти, като винтидж модата и модата под наем. Животът на една дреха може да бъде много по-дълъг, отколкото си представяте.

Инвестирайте в дрехи и артикули, които сте сигурни, че наистина ще носите през годината.

Преосмислете нуждата всяка година изцяло да заменяте зимния и летния си гардероб и вместо това купувайте само най-необходимото и артикули, които можете да носите през максимално сезони.

Дарявайте дрехите,

които не носите, връщайте за рециклиране.  

Грижете се добре за дрехите си, за по-дълъг живот.

Звучи логично, но е важно да се спомене. Разбира се, когато купувате качествени дрехи, те вероятно и ще издържат по-дълго (плюс сигурно и ще се отнасяте към тях с по-голямо внимание, защото са по-скъпи), но това правило важи за всичко, което виси в гардероба ви. Грижете се за дрехите си правилно и ще се налага да ги сменяте по-рядко.

Вместо да хвърляте, поправяйте дрехите си.

Започнете да го правите сами или с помощта на шивач, но не забравайте да помислите два пъти преди да изхвърлите нещо.

Ето и няколко марки, които работят устойчиво:

HM

Всеки артикул от Conscious колекцията е създаден с целта да се намалява вредното въздействие върху околната среда, като се използва органичен памук или рециклиран полиестер.

G-Star RAW

Колекцията RAW for the oceans e направена от рециклирана пластмаса от океаните и беше кулминацията на дългосрочното сътрудничество между G-Star RAW, Parley for the Oceans, Pharrell Williams и Bionic Yarn. Кампанията спечели Голямата награда за продуктов дизайн на Cannes Lions 2014.

Levi’s

От отглеждането на памука до боядисването и завършването, са необходими над 2000 галона вода само за направата на един чифт дънки. От Levi’s работят с фокус върху отстраняването на водата, където е възможно в довършителните процеси, със своята колекция Water<Less.

ZARA

Стандартът Green to Wear 2.0 има за цел да сведе до минимум въздействието на текстилното производство върху околната среда. В тази връзка от ZARA разработват програмата Inditex’s The List, която гарантира, че производствените процеси са чисти и че дрехите им са безопасни и еко.

Фото: Unsplash

***

Последвайте ни в Instagram

Comments are closed.