Ad
Ad
Ad

Вдъхновението обикновено не пада като светкавица. За да дойде понякога е необходимо да сте  в правилните условия.

Със сигурност има ситуации, които повлияват най-добре творческия процес. Всъщност страхотните идеи подобно на призраци са там и се носят около нас, но е необходимо определено състояние на ума, за да можем да ги видим. Навлизането в това състояние не винаги е лесно, затова откриването на места, които ни разтърсват емоционално и променят гледната ни точка, могат да променят много. Споделяме няколко идеи:

1. Хотелите

Хотелите са като лимбо. Дават пространство за  размишление, защото са вашият дом в смисъл, че там ще спите, ядете, гледате телевизия и закачате дрехите си, но все пак са чуждо място, в което никога няма да се чувствате напълно комфортно или на спокойствие. Този вид вътрешно безпокойство да се чувстваш едновременно у дома и същевременно да си  далеч върши невероятна работа, провокира нови мисли, перспективи и разсъждения.

2. Навсякъде освен пред екрана на компютъра

Нищо не ви откъсва повече от творческия процес, както нотификациите за имейлите и известията от социалните мрежи, както и умората от часовете взиране в яркия компютърен екран.

3. Огледалото

Отделете малко повече време, за да се погледнете в огледалото утре сутрин. Поразсъждавайте  кой сте станали и кой искате да бъдете. Погледнете на собствения си живот като на пътуване, завладяваща история, която си струва да бъде разказана, и открийте вдъхновение в собствените си преживявания.

4. Безсънните нощи

Състоянието на полусън винаги вдъхновява страхотни идеи. Тогава сте по-малко критични към себе си, по-малко проницателни и следователно просто оставяте идеите да текат. Често на следващата сутрин ще зачеркнете и сметнете за глупави  част от тях, които по-рано са ви се сторили гениални, и все пак могат да изскочат и скъпоценни камъни.

5. Разговорите с близки приятели

Толкова много идеи оживяват, когато просто говорим за тях. А един добър приятел ще добави и нова гледна точка към вашата идея и преди да се усетите, ще сте на път към реализацията. Плюс,  не подценявайте вдъхновяващата стойност на “подслушаните” разговори. Това може да се окаже една от любимите ви причини да четете, пишете или да се отпуснете в кафене. Истинските диалози са истински истории, точно тези които може би търсите да опишете.

6. Самота и дискомфорт

Ключът е да излезете от зоната си на комфорт. Независимо дали това означава да отидете на парти, където не познавате много хора, или да отлетите за Тайланд сами, понякога просто трябва да се изгубите, да почувствате нови неща и да се отдалечите от обичайния си ежедневен живот.

7. Самолети и влакове

Когато пътувате оставяте всичко старо, защото сте се упътили напред към друга дестинация и имате достатъчно време напът, което е фантастична възможност за творене. Плюс, какво по-вдъхновяващо от облаците, които виждате през прозореца на самолета или препускането през живописната провинция с влак?

8. Наблюдавайте хората

Всеки има история. Представете си какъв е животът на някой друг. Идеята е да излезете от собствената си глава – да разширите перспективата си, да видите живота през чужди очи.

9. Разходки

Където и да сте – в центъра на исторически град или навън сред природата – разходките могат да бъдат най-спокойната част от деня ви. Избягвайте разсейването, фокусирайте се върху откриването на нови области и прехвърляйте идеи в главата си. След това, когато седнете на бюрото, вашите идеи вече ще са започнали да се оформят.

10. Книжарници и библиотеки

Може би най-добрият начин за вдъхновение е да плувате в свят на идеи. Четенето, а и дори просто да бъдеш заобиколен от литература, е бърз начин да подхраниш креативността. Интересна стратегия е да опитате да отразявате тона на любимите си писатели, което може би ще ви накара да мислите за собствения си глас на писане по различен начин. За хората, които не пишат, опитайте да изследвате собствените си светове в художествени галерии или музеи.

11. В собствените мисли

Водете си дневник. Пишете за себе си със свободата на знанието, че никой никога няма да го прочете. Потърсете повтарящи се теми и изображения, защото това са нещата, от които явно се интересувате. След това можете да разкажете тези истории. Разкрийте дори частите, които не харесвате в себе си, защото това означава да си креативен – да си открит, уязвим.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.