Ad
Ad
Ad

Съществуват навици за ума, които можем да използваме, за да останем фокусирани в кризисни времена.

Текущите събития, противоречия, война, икономическa кризa, глобална пандемия – всичко това ни тежи. А ежедневният коктейл от несигурност натоварва когнитивните ни умения до степен на изтощение.

Управлявайте мисленето си.

С всичко, което се случва, е важно да запомним, че можем да избираме как да реагираме на несигурността. Нещо повече, можем да реагираме по такъв начин, че да останем ефективни, въпреки насрещния вятър.

Ако периода от 2020 г. насам едва ли е бил предвидим, мозъкът ни реагира на заплахите по предвидими начини. Изследвания сочат, че нашите мозъци – и от своя страна телата – реагират на заплахите спрямо тяхната легитимност и непосредствена близост. Например, помислете за разликата между това да чуете предупреждение за ураган в новините и видите урагана през прозореца си. Отчитайки тази разлика, съществуват практически мерки за управление на нашето мислене, така че да останем нащрек и същевременно фокусирани. Това са т.нар. буфери, които могат да ни помогнат да смекчим заплахите и да стоим в центъра си.

Събрахме три, за да помогнем на вас и вашия екип да запазите устойчивост:

  • Пренасочете енергията си към малки постижими задачи, които да зачерквате от списъка си, за да постигнете чувство за постижение.
  • Съсредоточете се върху голям проект или хоби, които са положителни и в които можете да се изгубите.
  • Спрете цикъла от мисли и се съсредоточете върху това как да наблюдавате ситуацията отстрани.

Нещата се движат бързо и не изглежда скоро да се забавят. Използвайте тези стратегии, за да адаптирате мозъка си, екипа си и организацията си към новото нормално.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.