Ad
Ad
Ad

Коледа е сезонът на наситените нюанси и пищните украси. Как тогава празнува гуруто на минимализма Мари Кондо – световно известен консултант по подреждане и разработчик на популярния метод КонМари? Ето нейните 3 съвета:

Премислете предварително концепцията си

Според Мари, първата стъпка към една организирана Коледа започва още преди да е започнал самия процес на украсяване. Преди да се впуснете в украсяване на дома ви за празниците, отделете време да си представите как бихте искали да се усеща той по това време на годината.
Направете инвентаризация на коледната си украса – това ще помогне вашето пространство да е подредено още преди празненствата да започнат.

Не се вкопчвайте в сантименталните украси

Коледа е времето, когато можете да се натъкнете на сантиментални украси – семейна реликва или ръчно изработена играчка. Но, както Мари съветва, не е задължително тези украси да бъдат изведени на преден план в дома ви. Ако смятате, че тази вещ вече е изпълнила предназначението си, но ви е трудно да се разделите с нея поради сантимент, снимайте я. Това ще намали чувството ви за вина, че сте се лишили от нея. Не забравяйте и да й благодарите, че ви е носила радост в продължение на много години по време на празниците.
Друго нещо, което можете да направите е да махнете част от обичайната украса в дома ви и да направите място за сезонната; пренаредете някои ненужни мебели или дори ги приберете.

Прегледайте и разчистете украсата след като празниците свършат

За да се подготвите за едно по-организирано бъдеще, Мари предлага да следвате японския обичай, наречен ōsōji (или „голямо почистване“), който се прави в края на всяка година. Но какво включва тази идея?
Краят на празничния сезон наистина е чудесно време да преоцените какво има в дома ви, включително вашата коледна украса. Най-добре е да прочистите тази украса в момента, в който я прибирате, за да можете да освободите малко място, вместо да я държите цяла година и да трябва да я прегледате тогава. Наред с това, Мари Кондо препоръчва да разделите украсата по категории, за да можете да се ориентирате с лекота през следващата година.

И така, нека празниците започнат!

***

Фото: Usnplash

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.