Ad
Ad
Ad

Увереността е една от онези теми, за които се говори много. Това е нещо, което всички искаме малко (или много). Но истината е, че придобиването на увереност не е лесно. Това не е нещо, с което сме родени, не е нещо, което можем да фалшифицираме и определено не е нещо, което можем просто да чакаме цял живот, докато най-накрая постигнем.

Често си мислим, че увереността и смелостта са запазена марка за „късметлиите“. Хората, които знаят какво искат, не се страхуват да го заявят. Но всеки ден има хора, които решават да не преследват мечтаната си работа, да се преместят в нов град, да излизат с нови хора, да напуснат половинката си или каквото и да е, което наистина искат да правят, защото нямат увереността да го направят. Те просто се страхуват. И е разбираемо. Може да отнеме цял живот да разберем, че трябва да преодолеем страха и да намерим увереността да предприемаме действия, ако някога искаме да осъществим мечтите си.

Тук пет признака, че липсата на увереност ви пречи и какво да направите.

1. Не можете да вземете решение.

Парализира ли ви наличието на опции? Когато сте изправени пред трудно решение, търсите ли помощта на всички около вас, за да опитате да направите правилния избор? Въпреки че може да бъде от ключово значение да потърсите съвет от доверен приятел или ментор, внимавайте на кого се доверявате.

Вместо това направете всичко възможно да се доверите на вътрешния си глас или потърсете съвет от хора, които винаги са ви водили към  най-добрите ви интереси и нежно са ви изтласквали от зоната ви на комфорт.

2. Имате ужасни граници.

Когато ни липсва увереност, има вероятност да сме ужасни в поставянето на граници пред хората в живота ни. Какво се случва, когато не можем да поставим граници? Хората ни се качват на главата. Без доверие в себе си, не можем да поставяме или поддържаме граници и това може да ни направи нещастни.

Поставянето на граници обикновено никога не е лесно и е умение. Потърсете терапевт, който да ви помогне с това, или някоя от многото книги или подкасти за как точно да зададете и поддържате здравословни граници. Научаването на това умение си заслужава.

3. Постоянно се сравнявате с всички останали.

И има вероятност, докато се сравнявате, вече да сте решили, че не ставате. Ще се придържате към неразумни очаквания, ще се самокритикувате за всяка грешка и отрицателния вътрешен диалог ще стане хроничен.

Наблюдавайте се, когато се сравнявате с другите и въведет неутрална (което означава, че не е положителна или негативно фокусирана) мантра, с кояго си казвате, напримр: „Хм… отново се сравнявам с тях“, или: „Интересно е, че правя това“. Това може да изглежда супер елементарно, но е прекъсвач на шаблона – и ако се практикува често, има способността да променя невронните пътища в мозъка и така вашите сравнения ще се случват все по-рядко.

4. Изчаквате да започнете нещо, докато не сте „готови“.

Не можете да направите скока към нещо ново с вяра. Вместо това чакате знаци, че е време да кандидатствате за нова работа, да получите диплома и т.н.

Време е да се запитате от какво се страхувате? Понякога, когато действително се обръщаме към страховете си, те не са толкова големи и страшни, колкото си мислим. Вземете химикал и хартия и напишете какво ще се случи, ако просто се потопите в нещо ново. Какъв е най-лошият сценарий? Наистина ли е толкова страшно?

5. Имате проблем с приоритизирането на нуждите ви и заявяването им.

Може би не мислите, че заслужавате да получите това, което искате. Или може би се страхувате да го заявите, защото не искате хората да мислят, че сте егоцетричен или досаден човек.

Позволяваме на страха да ни възпира по толкова много начини, както в личен, така и в професионален план. И истината е, че за да изградим увереност и да започнем да искаме това, което искаме в живота, трябва да се изправим лице в лице с тези страхове. За да придобием увереност, трябва да копаем дълбоко и да намираме смелостта отново и отново, колкото и страшно да е.

Първата стъпка е активно да избирате увереността. Изберете да отстоявате себе си, това, в което вярвате и каквото искате, без значение какво. Второ, идентифицирайте личното си поведение, което ви прави нещастни. Влезте дълбоко тук. Идентифицирайте, след което практикувайте да правите точно обратното.

По пътя може да се провалите и понякога да ви стане много объркано. Но ако практикувате тези стъпки отново и отново, ще преодолеете страховете си, ще сте по-силни и ще откриете увереността си.

***

Фото: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.