Ad
Ad
Ad

От средата на 2019 година бърнаутът (от англ. “burnout”- прегаряне) е включен от Световната Здравна Организация (СЗО) в тяхната Международна класификация на болестите като “професионален феномен”. Макар той да е определен като синдром, бърнаут не е болест. Това е състояние, което се достига в резултат на прекомерен стрес на работното място и не бива понятието да се използва за други аспекти от живота.

Как действа бърнаут?

Прегарянето намалява производителността и енергията ни, като ни оставя да се чувстваме безпомощни, отчаяни и нервни. Този отрицателн ефект се проявява във всяка област от живота – включително у дома, на работното място, в личния и социалния живот. Може да се стигне да спад в имунитета, което да предразположи организма към боледуване. Поради многопластовото му влияние, е нужно да реагираме възможно най-рано.

Какво да направим, за да предотвратим бърнаут?

Има ли изход, ако вече разпознаваме някой от симптомите у себе си или колегите си? Като противодействие на това професионално заболяване се препоръчва:

  • Да се обърнем към другия – социалният контакт е естественото лекарство срещу стрес като разговорът лице в лице с добър слушател е един от най-бързите начини за успокоение на нервната ни система и намаляване на стреса.
  • Развиване на интереси извън работното място – да успеем да си намерим това нещо, което да вършим с удоволствие. Интересно занимание, хоби.
  • Пренареждане на приоритетите – да помислим кое е това нещо, което ни причинява стрес и да го сложим по-назад в списъка на важните неща. Да се научим да казваме “НЕ”. Да променим фокуса на живота си, защото докато сме в състояние на “прегаряне”, ние губим представа кои са силните ни страни и кои са истинските ни цели; да разграничим спешните от по-спешните задачи. И да свършим последните на по-късен етап.
  • Поставяне на граници – на собственото време за работа, планиране на време за себе си, отделяне на време за общуване. Това позволява на организма да си почине, да се пренастрои.
  • Активна почивка – да се наспиваме; да излезем от града, да отидем сред природата; да спортуваме, да правим йога; да медитираме.
  • Смейте се повече – научно е доказано , че смехът е най-доброто лекарство – освобождава стреса, повишава настроението.
  • Да се храним здравословно – един от основните принципи на Аюрведа е поддържането на баланс – психически, физически и духовно. Фокусът се поставя върху всичко най-добро за нас и завръщане обратно към собственото ни тялото, околната среда и природата около нас. Един много индивидуален процес.

Фотос: Unsplash

***

Последвайте ни и в Instagram

Comments are closed.