Ad
Ad
Ad

Ако ви предстои да строите своя мечтан дом, пред вас стои и отговорността да оптимизирате начина, по който той ще използва ресурсите на земята. Устойчивият дом използва ефективно ресурсите, енергията и материалите, за да намали вашия отпечатък върху околната среда. Ако успеете да изградите пространство и оформление от висококачествени материали, които ще издържат поколения наред, това наистина е най доброто и устойчиво нещо, с което можете да направите.

По-долу ви представяме четири ефективни начина как това да се случи, като не при всички е необходимо да сте на етап първа копка от новото строителство, за да приложите значимите промени.

Системи за сива вода

Всеки дом би следвало да може да използва повторно сивата си вода. Сивата вода е отпадъчната вода, която е била използвана за измиване в домакинството – като водата от душовете, ваните и пералните. Системите за сива вода пренасочват сивата вода към процес на филтриране, за да отстранят остатъците, като коса, мъх и химически замърсители от перилните препарати и шампоаните. И вместо да я оставите да отиде в канализационната система, идеята е веднъж филтрирана, сивата вода да се освобождава директно в корените на вашата морава или градина.

Пасивен контрол на температурата

Индивидуалното местоположение на къщата, климатът и пътя на слънцето определят начина, по който един устойчив дом трябва да бъде конструиран и ориентиран. Ако започвате от кота нула, можете да проектирате пасивни системи за естествено отопление и охлаждане на вашето пространство, така че да не разчитате на механична вентилация през повечето дни от годината.

Например, ако живеете на топло място, ключът е да се ограничи броят на прозорците със западно изложение. Това ще поддържа дома ви по-хладен през деня и вечерта, когато слънцето изгрява на изток и залязва на запад. Ако домът ви е на място с по-студен климат, увеличаването на прозорците, където има повече слънчево излагане, ще помогне да направите пространството по-топло.

Заедно с дизайна и оформлението, гаранцията, че вашият дом е правилно изолиран, може да намали разходите за отопление и охлаждане и да повиши нивата на комфорт. За тази цел вместо фибростъкло могат да се използват по-щадящи земята алтернативи – вдухана топлоизолация от целулозни влакна, каменната вата и дънковата изолация са устойчиви алтернативи.

Озеленяване

Ключът към устойчивия пейзаж е да се откажем от контрола. Пейзажът трябва да получи разрешение да старее и расте грациозно.

Като начало, минимизирайте количеството морава в двора си. Запитайте се колко трева всъщност използвате, за да играете и да ходите по нея, и бъдете реалисти. Този отговор ще определи размера на вашата морава.

Когато косите вашата (по-малка) морава, косете тревата сравнително високо, около три до четири инча. Подстригването на тревата твърде късо намалява повърхността на листата на тревата и отваря почвата за слънцето. Това може да причини заразяване с плевели, гъбички и бактерии. Наличието на повече листна повърхност предпазва почвата от изсушаване и осигурява фотосинтетична повърхност, така че корените да могат да абсорбират повече енергия.

Детелините са чудесно допълнение към дворовете: това растение поема азота от въздуха и го съхранява в корените си, като вкарва допълнителни хранителни вещества в почвата. Освен това те са много устойчиви на топлина и правят моравата ви да изглежда по-зелена. Детелината е евтина и лесна за поддръжка, тъй като изисква малко или почти никакви вода или тор.

Соларни панели

Слънцето е мощен източник на енергия и може да се преобразува в електричество за вашия дом чрез соларни панели. А когато соларните панели са съчетани със система за резервно захранване от батерии, енергията може да се съхранява, така че домът ви да е самодостатъчен, дори при прекъсване на захранването. Ако системата батерии не се вписва в бюджета ви, използването на енергия от соларни панели заедно с електрическа мрежа ви позволява да използвате слънчева енергия, когато слънцето е навън, и захранване от мрежата, когато не е.

***

Фото корица: Unsplash

Последвайте ни и в Instagrаm

Comments are closed.